Cei aproape 1.200 de salajeni – printre care politisti, demnitari sau magistrati – care detin permise de port arma sunt verificati la sange, in aceasta perioada, de catre reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Acestia vor trebui sa demonstreze specialistilor ca pot folosi, in continuare, astfel de arme.
Controalele survin tragediei produse saptamana trecuta la un salon de infrumusetare din capitala, in care doua femei au fost impuscate mortal, iar alte sase persoane au fost ranite de un angajat al Politiei Romane. In urma verificarilor, specialistii au ajuns la concluzia ca dosarul de port-arma al agentului de politie Gheorghe Vladan era incomplet, acesta neavand aviz psihologic si nici certificat de cazier.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, ne-a confirmat faptul ca au inceput deja aceste controale la nivelul judetului, urmand ca rezultatele finale sa fie facute publice la incheierea activitatii de control.
Potrivit Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Salaj, in luna februarie a anului in curs s-a inregistrat, la nivelul judetului, un numar de 1.198 de persoane care detin permise de port arma. Dintre acestea, 783 detin arme de vanatoare, 284 detin arme cu aer comprimat, iar 154 de salajeni detin pistoale cu gaze.
Legislatia privind regimul armelor si munitiilor prevede ca armele de aparare si paza pot fi procurate numai de catre anumite categorii de persoane. Astfel, pot detine arme letale demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, in perioada cat sunt in activitate si dupa pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei in care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor. De asemenea, au dreptul la arme de foc persoanele prevazute de lege care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, in perioada in care au aceasta calitate, cu exceptia personalului de paza din cadrul societatilor specializate de paza, dar si persoanele incluse in programe de protectie a martorilor. Armele de vanatoare pot fi procurate de vanatori si colectionarii de arme. Armele de tir pot fi detinute de sportivii si antrenorii de tir, precum si de vanatorii si colectionarii de arme. Vanatorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi. Armele de colectie letale, aflate in stare de functionare pot fi procurate numai de catre colectionarii de arme.
Pentru obtinerea unui permis de port-arma letala sunt necesare urmatoarele documente: certificat medical eliberat de o unitate sanitara specializata cu cel mult sase luni inaintea depunerii cererii, din care sa rezulte ca nu sufera de una din afectiunile stabilite de Ministerul Sanatatii care fac imposibila autorizarea pentru a detine sau, dupa caz, purta si folosi arme si munitii letale, si este apt sa detina astfel de arme si munitii, certificat de cazier judiciar, avizul psihologic din care sa rezulte ca solicitantul este apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii letale, eliberat cu cel mult 12 luni inaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat in conditiile legii, dar si certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretica si practica in domeniul armelor si munitiilor.